Als God goed is, waarom gaat er dan zoveel slecht?

God is goed, Hij is een goede vader die voor zijn kinderen zorgt. 

Toch zal een ieder om zich heen kijken en zeggen: ‘Als God almachtig is, alwetend en goed, hoe kan het dan dat er ziekten, oorlog, honger etc. bestaat in deze wereld?

Het antwoord hierop vind je terug in Genesis. Daar zie je dat God erg tevreden is met zijn schepping: ‘Hij zag dat het goed was’. Toch gaat alles verkeerd wanneer Adam en Eva kiezen om van de boom van kennis van goed en kwaad te eten. Het gevolg van deze handeling was dat Adam en Eva nu wisten wat goed was en wat slecht, met andere woorden: ze hadden nu een geweten. Dit was echter niet de bedoeling, want nu hebben ze de kennis dat ze niet even glorieus en grandioos zijn als God. Dit bracht Adam en Eva in verlegenheid. Ze raakten bekommerd om hun ik, hun ego. Hierdoor voelden Adam en Eva dat ze niet goed genoeg waren voor God, ook kon de slang (de duivel) hun nu aanklagen en straffen. Hierdoor kwam als ultieme straf ook de dood in de wereld. Nu de mens was gevallen en zij eerder heersten over alles wat God op aarde had geschapen, viel de hele schepping om. 

Door deze kennis was de mens niet meer in staat om samen met God te leven en dit maakte dat de mens zijn bestaansreden niet meer kon vervullen. Om die reden maakte God het onmogelijk voor Adam en Eva om van de andere boom te eten, namelijk die van het leven. 

Als God met al zijn voorkennis wist wat er ging gebeuren, waarom plaatse hij dan twee bomen in het hof van Eden? Ik geloof dat God dit deed om de simpele reden dat de mens een vrije wil had gekregen. Wat heb je aan een vrije wil als je geen keuze hebt?

Door de hele bijbel heen zie je deze tendens: 1) De mens laat zich verleiden door de duivel, 2) De duivel klaagt de mens aan en 3) De mens wordt gestraft. Dit terwijl God nooit wilde dat de mens wist wat goed en fout was. 

Het is die kennis die de bijbel omschrijft als vloek en het is uit deze kennis dat de duivel en de dood grip hebben gekregen op de mens en de schepping. De schepping waar de mens over had moeten heersen. 

Door zich te onderwerpen aan de duivel heeft de mens deze heerschappij overgeven aan de duivel. Hier heeft de wereld en de mensheid al die tijd onder geleden. Gelukkig heeft God de oplossing om terug te keren naar hoe het was voor de val. 


-Als je hier meer over wilt weten lees dan ook de andere de blogs op onze website-

Reacties