Als Jezus weer leeft, waarom is hij dan niet op aarde?

Jezus is, nadat hij uit de dood was opgestaan, verheven tot de rechterzijde van God de vader. Hij heeft de duivel zijn heerschappij ontnomen, de dood overwonnen en ervoor gezorgd dat de mens weer samen kan leven met God, de schepper van hemel en aarde. 

Jezus had dus niet alleen als doel om mensen die in hem geloven de hemel in te krijgen als ze sterven. Toen God de aarde schiep, schiep hij de mens om als goden over de aarde te regeren en ervoor te zorgen (hij gaf de mens het rentmeesterschap). Door Adam is de mens gevallen waardoor de mens deze taak niet uit kon oefenen, maar door Jezus is de mens weer hersteld. Jezus heeft de mens namelijk weer het vermogen gegeven om kinderen van God te worden. Zoals een kind van een paard een paard is, is het kind van een hond een hond. Een kind van adam is de eerste mens en dus een mens, zo is eenieder die een kind van God is een god. Daarom is het zo dat Jezus zegt dat wij sterven als we in hem gaan vertrouwen en geloven. Zodra een mens in Jezus gelooft, wordt hij wedergeboren. Hij sterft als een kind van Adam en wordt geboren als een kind van God. Dit is dan ook wat de doop symboliseert: met Jezus begraven worden (het onderdompelen) en het met Jezus opstaan (het water uitkomen). 

Veel mensen hebben hier moeite mee, vooral omdat je geen veranderingen aan de buitenkant ziet wanneer iemand Jezus aanneemt als redder, verlosser en koning. De veranderingen zijn geestelijk, daar zit dan ook de crux. Veel mensen gaan enkel af op de materiële wereld die zij kennen, voelen en zien. Terwijl de geestelijke realiteit veel meer reëel is; deze ligt namelijk ten grondslag aan het materiële. Paulus legt uit dat al het zichtbare uit het onzichtbare komt.

In Jezus geloven betekent dat je een Nieuwe Schepping bent, een kind van God en daarmee een god. Petrus zegt dat wij nu deelnemen aan de goddelijke natuur. Johannes zegt dat ‘Zoals Jezus is wij (gelovige) zijn’. Jezus zegt zelf dat de gelovigen meer zullen doen dan hij deed toen hij op aarde was. Dit is dan ook direct het antwoord op de vraag ‘Als Jezus weer leeft, waarom is hij dan niet meer op aarde?’

Jezus is naar de hemel gegaan zodat wij in de hemel konden zijn, immers wij zijn één met Jezus en zo heeft God zijn geest uit kunnen storten in de gelovigen. Dus in plaats van een Jezus die maar op één plek aanwezig kan zijn, heeft Jezus zich vermenigvuldigd en is vertegenwoordigd in iedere gelovige. Vandaar dat er staat dat de gelovige gemeenschap (de kerk) het lichaam is van Jezus. 

Reacties