Waarom heeft Jezus zich laten ophangen en doden?

Als Jezus echt de zoon van God is en dus zelf God is, waarom heeft hij zich dan aan het kruis laten nagelen en zich laten doden? Waarom is hij niet -zoals de Judeeërs hadden verwacht- koning van Israël geworden om zo de Romeinse bezetters te overwinnen en het land uit te schoppen?

Gods doel was veel groter dan het bevrijden van dit ene volk, Hij wilde elk volk en de hele schepping redden. Om dat te doen moest Jezus rechtzetten wat er in de hof van Eden omgevallen was. Hiervoor moest Jezus alles ongedaan maken wat Adam had veroorzaakt. Hij moest ervoor zorgen dat de mens zijn kennis van goed en kwaad buiten spel kon zetten, hij moest heerschappij van de duivel verbreken en als laatste moest Jezus de dood overwinnen.
Jezus heeft dit gedaan door te sterven aan het kruis. Hij heeft dit als zoon van God voor alle mensen gedaan. 

Al het gedrag van mensen wat de duivel gebruikt om mensen aan te klagen, dus al het strafbare gedrag wat de duivel misbruikte om de mens pijn te doen, heeft Jezus op zich genomen en Hij heeft zich laten straffen voor onze misstanden. De Bijbel noemt dit ‘zonden'. Zonden zijn keuzes en gedrag die niet komen vanuit een vertrouwen in God. Dus alles wat de duivel het recht gaf om ons kwaad te doen, om ons te straffen. Voor dat alles is Jezus al gestraft. 

Om een simpel voorbeeld te geven: als je te hard rijdt en de politie geeft je een bekeuring dan heeft Jezus de bekeuring betaald. Dit betekent dat het OM geen recht meer heeft om jou nog te bekeuren.

Al onze zonden hebben geleid tot de dood van Jezus, maar hierdoor heeft Jezus ons het vermogen gegeven om kinderen van God te worden en de duivel heeft het recht verloren om ons te straffen. 

Het beste komt nog: Jezus heeft in het dodenrijk de dood overwonnen en is na drie dagen weer opgestaan. Hiermee bewijst hij ook direct dat zijn offer genoeg was om voor onze zonden te betalen; Jezus had namelijk niet op kunnen staan als hij nog iets van onze zonden in zich had. Nadat Hij is opgestaan, is hij verheven door God om naast God plaats te nemen in de hemel. 

Dit is waarom God zo goed is, Hij heeft ons de belofte gedaan dat als wij kiezen om te geloven en te vertrouwen in dit offer en deze overwinning van Jezus, wij één worden met Jezus. Net als dat een man en een vrouw met elkaar trouwen en dan een leven met elkaar delen, zo is iedereen die gelooft in Jezus één geworden met Jezus. Dit is een geestelijke realiteit en dit betekent dat wij in Jezus naast God zitten, in de hemel.

Reacties