Wat is het nut van God, waarom zou ik geloven?

De Bijbel leert ons dat je gemaakt bent door God in Zijn evenbeeld en met een vrije wil. Dit om heerschap te hebben over de aarde en in deze taak te wandelen met God. Dit is het doel welke God voor ogen had toen hij je schiep. Je hoeft een vogel niet te vertellen hoe hij vliegen moet of een leeuw hoe hij moet jagen. Dit is namelijk zijn doel; zo is hij geschapen en dit zit in de aard van het beestje. 

Het enige verschil met de mens is dat de dieren niet de keuze hebben om af te wijken van hun doel. Wij mensen hebben dat wel. Toch is de keuze om je doel niet te vervullen niet zonder gevolgen. Het gevoel van je doel missen is er één die een vernietigend effect heeft op de kwaliteit van je leven. Hoeveel mensen zijn er niet depressief, ongelukkig, altijd op zoek naar ‘iets' of verhard? Dit is de leegte die achterblijft wanneer wij God missen. 

Er is een enorm tekort aan liefde in deze wereld, toch? Dit komt omdat onze eerste bron van liefde God is, hij is namelijk liefde en als wij God niet hebben, hebben wij ook de liefde niet. 

Wat is dan liefde? Dat je voor een ander doet dat wat jij wil dat jou wordt (aan)gedaan. Jezus zegt dat wie dit doet de hele wet vervult: dit is liefde. Verder staat er geschreven dat God liefde is. Het volgende blijkt hieruit: liefde is altijd een handeling gericht naar een ander. Er is dus een gemeenschap nodig om liefde te beoefenen. Liefde is een keuze en kan alleen genoten worden onder wezens die een vrije wil hebben, want er gaat een keuze aan vooraf. 

God heeft jou geschapen omdat Hij jou nodig heeft. Hij heeft jou geschapen omdat Hij liefde is. God heeft wezens nodig aan wie hij kan doen wat hij wil dat hem (aan)gedaan wordt. Niet om er iets voor terug te ontvangen, want dat is geen liefde. Toch zal je wat je zaait oogsten, dit principe zorgt er voor dat een vicieuze cirkel omhoog ontstaat, waar er steeds meer liefde, goed en leven de wereld en hemel in komen. Dit is waar het om draait: een God die Zijn liefde wil delen in een gemeenschap van Zijn kinderen. Kinderen die gemaakt zijn met dit doel. 

Hieruit is dan ook op te maken wat zonde is. Als heel de wet vervult wordt in dat je voor een ander doet dat wat jij wil dat jou wordt (aan)gedaan en zonde is het niet vervullen van de wet, dan is zonde dus het missen van je doel. Je bent geschapen om met God te leven en om geliefd te zijn, om vanuit deze bron van liefde je naaste weer lief te hebben.


Heb je het gevoel dat er iets mist, dat je leven doelloos is of er is een leegte die niet te vervullen is? Weet dan dat dit is omdat je doel is om met God te leven en in gemeenschap met je naasten. Als deze basisbehoefte niet wordt vervult blijf je honger hebben.

Reacties