Ik geloof, wat nu?

De Judeëers vragen aan Jezus wat ze moeten doen om God te behagen (een plezier doen). Jezus’ antwoord is verrassend. Hij zegt: "Vertrouw in hem die de Vader gezonden heeft".  Met andere woorden: geloof en vertrouw in Jezus. Dit is het fundament waar jij als gelovige je nieuwe leven op bouwt. Je gelooft dat Jezus het goede werk heeft volbracht en vertrouwt in alle dingen op Hem. Dit klinkt simpel en dat is het ook, toch is het radicaal anders dan wat je tot nu toe hebt geleerd. 

Vanuit de wereld leer je om voor jezelf te zorgen en voor jezelf op te komen, dat je alleen wat bereikt in dit leven door er hard voor te werken. Je hebt geleerd om een eigen identiteit en status te creëren onder je medemensen, je hebt het nodig dat mensen je mogen en zelfs respecteren, want hoe bereik je anders iets?

Nu zegt Jezus dat je op Hem moet vertrouwen. Dit betekent dat je afhankelijk leert te zijn van Hem. Dit houdt in dat je kracht gaat putten uit de voorzieningen die Jezus heeft klaargelegd en niet uit je eigen werken. Jezus zegt namelijk ‘Maak je om geen ding bezorgd. Kijk naar de vogels, zij zaaien en oogsten niet, toch hebben zij iedere dag weer eten’. Hij voegt daaraan toe: ‘Als de Vader al voor de vogels zorgt, hoeveel te meer zal hij dan niet voor zijn kinderen zorgen?' 

Wat je beslist niet moet doen als nieuw gelovige is jezelf onder het oude verbond met de wet plaatsen. Het oude verbond was er alleen voor Israël en is met de kruisiging van Jezus buiten werking gesteld. Toch zijn er veel gelovigen die zich onder het oude verbond plaatsen. Hierdoor gaan zij werken om God te behagen, maar dat is niet uit geloof/vertrouwen in Jezus. Veel gelovigen realiseren zich niet dat zij de genade van God buiten werking stellen door zich onder het oude verbond te plaatsen. Toch legt Paulus dit precies zo uit in zijn brief aan de Galaten. 

Als het oude verbond ons één ding heeft geleerd, dan is dat wel dit: de gevallen mens kan niet voldoen aan de wet en kan God dus niet behagen. Alleen door geloof in de verzoening, voorziening en redding door Jezus kan een gelovige (die dan ook een nieuwe schepping is) in Jezus God de Vader behagen. 

Reacties